Om prosjektene

Innføringen av folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal bidra til å løse samfunnsproblemer rundt helse, livskvalitet, skoleprestasjoner og frafall. Her trenger vi mer kunnskap, både i Norge og internasjonalt:

Kommunens, skolenes og lærernes egne erfaringer er avgjørende for å forstå hvordan dette fungerer i praksis. Vi håper derfor at kommunene som skoleeiere vil delta på en nasjonal undersøkelse. Forskningsprosjektet heter HeaLS, og ledes av UiO, og gjennomføres i samarbeid med NIFU. HeaLS vil også samarbeide med LIFE-prosjektet ved Læringsmiljøsenteret, UiS, om samme tematikk.

To forskningsprosjekter samarbeider om undersøkelser om disse temaene og vil dele innsamlet informasjon med hverandre:

Samarbeidet har som mål å redusere belastningen på skolesektoren og få mer ut av datainnsamlingen.

Hva innebærer deltakelse?

For kommunen innebærer det at én representant for skoleeier svarer på et spørreskjema.

Vi vil også kontakte alle grunnskolene i kommunen direkte med en invitasjon til å delta. For skolene innebærer det en spørreundersøkelse til et knippe lærere, og til én representant for skoleledelsen per skole.

Spørreundersøkelsene sendes ut til skoleeier, skoleleder og lærere rundt februar 2025. Deltagere som samtykker til det vil bli forespurt ca et år senere av UiS om de vil være med på en oppfølgingstudie. Det tar 15-20 minutter å svare på undersøkelsene, som også er mobilvennlige.

Du kan også lese mer om hvordan vi håndterer personvern i informasjonsskrivet.

Hva får skolene og kommunen igjen for å delta?

  • Alle lærere, skoleledere og skoleeiere som svarer på spørreundersøkelsen, deltar i trekning av 50 gavekort fra DittGavekort.no på 2 000 kr (odds er bedre enn 1:400) som kan benyttes i hele Norge. Vinnere kunngjøres sommeren 2025 på heals.nifu.no/nyheter og per e-post.

  • Skoler, med svar fra skoleleder og minst 2 lærere, deltar i trekning av 3 premier av verdi 10 000 kr (odds er bedre enn 1:1000). Vinnere kunngjøres sommeren 2025 på heals.nifu.no/nyheter og per e-post.

  • Alle som svarer på spørreundersøkelsen inviteres til 1-2 timers webinar innen prosjektslutt, med faglig påfyll om undervisning i folkehelse og livsmestring fra erfarne forskere og lærere, og presentasjon av foreløpige funn fra spørreundersøkelsene.

  • Skoler får tilgang på et refleksjonsopplegg for kollektiv profesjonsutvikling om undervisning i folkehelse og livsmestring. Opplegget er gruppebasert og kan gjennomføres i fellestid. Det består av faglig påfyll og praksisfortellinger samt oppgaver for refleksjon og diskusjon. Tiltaket gjøres tilgjengelig digitalt høsten 2025.

  • Skoler med svar fra nok lærere vil få tilbakemeldinger på hvordan lærerne ved skolen totalt sett har svart sammenlignet med resten av landet. Ved for få svar aggregerer vi opp til kommunen av anonymitetshensyn.

  • Kommuner vil få tilbakemelding på hvordan skolene i kommunen totalt sett har svart sammenlignet med resten av landet. Tilbakemeldinger til skoler og kommuner tilgjengeliggjøres på passordbeskyttede nettsider sommeren 2025.

Jo flere skoler som vi vet deltar, innen jul, dess færre lærere per skole trenger vi å invitere.